TECHNOLÓGIA

Architektúra

Cégünk elsősorban úgynevezett vékony kliens technológiára alapuló fejlesztéseket végez. Ezen technológia lényege, hogy a felhasználó számítógépe (kliens) csupán adatbeviteli és kijelzési célokra szolgál, magát az adatbáziskezelést, adatfeldolgozást egy távoli számítógép (szerver) végzi. Ennek a megközelítésnek számos előnye van: nem kell szoftvert telepíteni, nem kell nagy teherbírású kliens, a rendszer jellemzően bármikor, a világ bármelyik pontjáról elérhető, karbantartást csak a központi gép igényel, és így tovább.

A vékony kliens technológiákon belül fejlesztéseink mindig böngésző alapúak. Itt a kliens nem más, mint egy gyakorlatilag tetszőleges eszközön (gyakran akár táblagépen, mobiltelefonon!) futó böngészőprogram. A szerver elérése szabványos http vagy titkosított https protokolon keresztül történik, tehát úgy is tekinthetjük, mintha weblapokról lenne szó - egyedül azért kerüljük ezt a megnevezést, mivel az általunk fejlesztett rendszerek gyakran adminisztrációs, vállalatirányítási, stb. területre készülnek, ahol a weblap szó félrevezető lehet.


Kliens oldali technológia

Ma már mindenki ismeri és használja a különféle böngészőket, így nem kell részletesen magyaráznunk, milyen lehetőségeket nyújt egy böngésző alapú felhasználói felület. Fejlesztéseink során általában aktívan használjuk a JQuery JavaScript könyvtárat illetve a Twitter Bootstrap CSS keretrendszert, melyek segítségével modern, a mai elvárásoknak megfelelő, reszponzív (tehát többféle eszközön is jól használható) felületek alakíthatóak ki.

Az új, modern böngészőknek, és a szabványosítási törekvéseknek hála kliens oldalon ma már natív alkalmazásokkal összemérhető színvonalú felhasználói felületek alakíthatóak ki.

Szerver oldali technológia

Cégünk alapvetően úgynevezett "LAMP" fejlesztéseket végez. Ez a Linux-Apache-MySQL-PHP kombináció rövidítése, azonban meg kell jegyeznünk, hogy az egyes komponensek halmaza ennél bővebb. Bár szinte kivétel nélkül Linux környezetben dolgozunk, a webszerver nem kötelezően az Apache HTTPD szerver, adatbáziskelezőnek a MySQL mellett NoSQL szoftvereket (pl. MongoDB) és MariaDB-t is használunk, a fejlesztésre használt nyelvek között pedig fontos szerepet játszik a Perl is.

Linux szervereink saját fejlesztések esetén virtualizált környezetben futnak. A Linux melletti sok éves elköteleződésünknek köszönhetően olyan tapasztalatokra tettünk szert, mely lehetővé teszi, hogy magas színvonalú, stabil, biztonságos, nagy teherbírású háttérrel tudjuk kiszolgálni alkalmazásainkat.


Nyílt forráskód

Hacsak lehet, cégünk nyílt forráskódú eszközökkel végzi fejlesztéseit. Az említett LAMP környezetben ez eredendően adott.
Fontos, hogy a nyílt forráskód előnye elsősorban nem az ingyenesség, hanem az a flexibilitás és a hozzáférhetőség: kellően felkészült szakmai stábbal így nem okozhat gondot, ha esetleg a beszállító által hozott szoftvermodul fejlesztése megszűnik, vagy esetleg a kód módosítást igényel. A nyílt forráskód körül kialakult nagy és aktív közösség segítségét minden nap megtapasztaljuk


Felhasznált szoftverek

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a fontosabb szoftver elemeket, rendszereket, melyeket leggyakrabban használunk. Ennek célja elsősorban az, hogy tájékoztassuk ön, cégünkkel kapcsolatban milyen kompetenciára számíthat - másfelől így is lerójuk tiszteletünket fejlesztő kollégáink előtt, akik nélkül a mi munkánk is sokkal nehezebb lenne.